2300 km, 5x2 kerék, egy jó ügyért

2018.05.18

A nem csak a hölgyeket érintő HPV vírus tipizálásának fontosságáért vívott harctól vezérelve hatan úgy döntöttek, átküzdik magukat hegyen-völgyön és a komfortzónájukat elég mélyen érintő 2300 km-es távon. Mi pedig támogatjuk ezt a nemes célt.

Dr Balázsy Károly szülész-nőgyógyász és 5 fős csapata az extrém teljesítménytúrával a HPV (Human Papilloma Virus) tipizálására szeretné felhívni a figyelmet, mely fontos része a méhszáj rákszűrésnek. Május 13-án délelőtt Budapestről indult el a csapat, hogy Bécs-Linz-Passau-Regensburg-Nancy-Reims-Beauvais-Dieppe-Newhaven-Portsmouth-Bath-Liverpool érintésével 4 hét alatt elérjék az ír fővárost.

Régóta tudjuk, hogy a méhszájrák kórokozója a Human Papilloma Virus (HPV). A klasszikus rákszűrés azonban mindössze a méhszáj felületi sejtjeiről ad véleményt, a tipizálás még nem képezi részét a hivatalos rákszűrésnek. Pedig a tipizálás - vagyis annak megállapítása, hogy ha kimutatható a HPV, alacsony (LR) vagy magas (HR) kockázatú csoportba tartozik, s amennyiben magas kockázatú, akkor melyik típus - különösen fontos.

Kevésbé köztudott, hogy ez a szexuális úton terjedő vírus nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érinti. Egyes típusai szemölcsöket okoznak, a magas kockázatú csoportba soroltak pedig több daganatos betegség kialakulásában játszanak főszerepet, úgy mint a méhnyakrák, a hüvely- és szeméremtestrák, a hímvesszőrák, a végbélrák, stb.

Az extrém kerékpártávon bárki csatlakozhat a csapathoz hosszabb-rövidebb szakaszokra, a túra facebook oldalán napi rendszerességgel számolnak be arról, merre tartanak épp. A kezdeményezésről pedig bővebben itt olvashat.

2300 km, 5x2 kerék, egy jó ügyért

« Ugrás a hír listához

További híreink

Mérlegképes könyvelő munkatársat keresünk

Mérlegképes könyvelő munkatársat keresünk

2017.11.10

Ha a bevallások, zárások és beszámolók háromszöge lázba hoz, dolgozz nálunk Neszmélyen, festői dűnék tőszomszédságában, a Melegeshegy tetején!

tovább »

Különleges Retrospektív – múlt és jelen vonzásában

Különleges Retrospektív – múlt és jelen vonzásában

2017.10.25

A Kamocsay Prémium vertikális kóstoló segítségével visszautazhatunk a jelenből a múltba, s ezáltal egy kicsit a jövőbe is. Október 31-én, a Borkollégiumban megvilágítjuk a Kamocsay Prémium márka gondolatiságát, egyediségét és azt, ahogyan az eltérő évjáratok hatnak az egyes borokra, s hogy ez mennyire hozzátartozik a prémium borok világához.

tovább »

Kamocsay Ákos:

Kamocsay Ákos: "Nagy tételben is készülhet minőségi bor"

2017.10.12

Magyarországon sokan úgy gondolják, a nagy borászatok nem képesek kiemelkedő borokat készíteni – mondja Kamocsay Ákos, az októberi Winelovers Rizlingteszten győztes olaszrizling készítője. A Hilltop főborásza elmondja azt is, miért nem tettek jót az olaszrizling megítélésének a szocializmus ivóvíztározói.

tovább »