Hilltop borok a múzeumból

2020.02.28

A Hilltop bormúzeum sok kincset rejt, trezorjában őrzik az első szüret, 1993 óta gyűjtött palackokat. Olyan tételeket és fajtákat helyeztek el a borpincében, amelyek a neszmélyi borkészítés felfedezésre váró relikviái. A címkék elhalványultak és a palackokon is meglátszik az idő, a régieket mára nemes penész fedi, mert ideális körülmények között voltak tárolva. De amit őriznek, az nagyon is élő és eleven. Olyan borok, amelyek – a rendszeres kóstolások ezt igazolják – az évek múlásával még karakteresebbé váltak.

Jelenleg a nem túlságosan idősek, a 2017-es borok vannak forgalomban, de mostantól kikerülnek a 2014-es, 2013-as és 2012-es évjáratok is a felszínre, és a borértők néhány muzeális tételhez is hozzájuthatnak.  A pincészet kis szériában, 20, maximum 200 palackos tételben megvásárolhatóvá teszi a régi évjáratokat. A borértőknek, borkedvelőknek érdekes lehet megkóstolni, vagy saját gyűjteménybe helyezni a közeli és a távolabbi múltból származó bortörténelmi tételeket.

Kamocsay Ákos főborászunk állítja, ezeknek a boroknak komoly élvezeti értéke van, és sok örömet, meglepetést tudnak szerezni. Neki is nagy élmény néha belekóstolni a korábbi szüretek termésébe, és megérezni kiteljesedésüket. Ami frappáns válasz arra a tévhitre is, hogy a reduktív gyümölcsös borok rövid életűek. A múzeum készletéből eddig megkóstolt borok bebizonyították, hogy a bor értéke attól függ, a szőlőt milyen érettségi állapotban szüretelték, a bort hogyan készítették , palackozták és milyen körülmények között tárolták. A fehér borok 20-25 évvel palackozásuk után egészen más arcukat mutatják azoknak, akik a múzeumban szervezett borkóstolón, vagy a Hilltop borétterem rendezvényein találkozhatnak ezzel a különleges élménnyel.

« Ugrás a hír listához

További híreink

Munkát ad a Hilltop a járvány miatt nehéz helyzetbe került embereknek

Munkát ad a Hilltop a járvány miatt nehéz helyzetbe került embereknek

2020.03.30

Mindig fontos volt számunkra a társadalmi felelősségvállalás. Most is saját eszközeinkkel segítünk a rendkívüli helyzetben.

tovább »

Tavaszra megújul és megszépül éttermünk és a borhotel

Tavaszra megújul és megszépül éttermünk és a borhotel

2020.02.19

Több mint ráncfelvarrás – teljeskörű felújítás és korszerűsítés zajlik ezekben a napokban is Neszmélyen. Éttermünk és borhotelünk a 90-es évek második felétől szolgálta nagyon sok borturista vendégünk kényelmét és pihenését. Időközben voltak kisebb felújítások, de ilyen átfogó fejlesztés még nem történt.

tovább »

Magasabb technológiai szintre léptünk az új palackozóval

Magasabb technológiai szintre léptünk az új palackozóval

2020.02.14

A legkifinomultabb borértő sem veszi észre, pedig nagy jelentőségű technológiai fejlesztés támogatja a tavalyi szüret óta a Hilltop márka minőségét. Munkába állt, és már bizonyított a Magyarországon jelenleg az egyik legkorszerűbb ellennyomásos töltő-és zárógépünk.

tovább »