Kamocsay Ákos Prémium Olaszrizling Sós-hegy-dűlő 2017

fehér - száraz

Neszmélyi Borvidék borverseny Semmelweis Egyetem Bora Vinagora Médaille d'Argent

A Sós-hegy kiváló termőhely, egy széljárta platón, ahol magas cukorfokkal, szép szerkezetű savakkal lehet szüretelni az olaszt. A 2017-es évjárat lehetőséget adott arra, hogy egy telt, krémes, gazdag és mély bort szűrhessünk a fajtából. A fajta későn érik, s a neszmélyi feltételek alkalmasak arra, hogy fajsúlyos, komplex és rétegzett bort készítsünk belőle.
Elsősorban fehér húsú gyümölcsökre emlékeztető jegyei, mézes, virágos karakterébe szépen simul bele a meszes-löszös talaj fűszeressége. Elegáns, érlelésre is alkalmas nagy bor született 2017-ben az olaszrizlingből.

Elnyert díjak:

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017 Sós-hegy-dűlő

  • Zsigmond Király Borlovagrend zászlósbora 2018
  • Ezüstérem - VinAgora nemzetközi borverseny
  • Aranyérem - Neszmélyi Borvidék borverseny 2019

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2015

  • 37. Magyar Bormustra. Arany minősítés, a verseny csúcs bora
  • Olaszrizling Október vakkóstoló 2017 első helyezés
  • Prestige Reserve verseny Vinum Bonum díj

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2013

  • Aranyérem - Neszmélyi Borvidék borverseny 2019


Megvásárlom

Vásárolja meg ezt a bort egyedi címkével! Tovább az űrlaphoz »

Részletek

A fajta:

Neszmély zászlós fajtája, elképesztően változatos szőlő. Korán szüretelve, ernyőművelésen kiváló fröccsbor, alacsony kordonon, ereje teljében szedve komplex, vastag, sokáig érő bort ad.

Szüret:

Kézi szüret két részletben, szeptember közepén a kellő savgerinc miatt, október 18-án a komplex, érett ízek elérése érdekében.

Borkészítés:

A fürtöket kézzel válogattuk, majd egész fürtöt préseltünk, ülepítés után irányítva erjesztettünk 16-18°C-on. Három hónapot érlelődött tartályban, majd palackoztuk.

Hogyan, mihez:

A bor karaktere hasonlóan fajsúlyos ételt kíván. A Sós-hegyi olaszrizling méltó társa egy jó töltött káposztának, egy gyöngytyúklevesnek, de szűzérmék, bélszínek kiváló fehér kísérője lehet. Sajtból jöhet egy érleltebb típus is, egy cheddar vagy egy comté például.

Kóstolási jegyzet:

A Sós-hegy kiváló termőhely, egy széljárta platón, ahol magas cukorfokkal, szép szerkezetű savakkal lehet szüretelni az olaszt. A 2017-es évjárat lehetőséget adott arra, hogy egy telt, krémes, gazdag és mély bort szűrhessünk a fajtából. A fajta későn érik, s a neszmélyi feltételek alkalmasak arra, hogy fajsúlyos, komplex és rétegzett bort készítsünk belőle.
Elsősorban fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztető jegyei, mézes, virágos karakterébe szépen simul bele a meszes-löszös talaj fűszeressége. Elegáns, érlelésre is alkalmas nagy bor született 2017-ben az olaszrizlingből.

A Sós-hegy-dűlő remeke:
Terroir szempontjából nem a legmeghatározóbb, legkarakteresebb dűlő, de az olaszrizling és a cserszegi igazi otthonra lelt ezen a fennsíki termőterületen. Terroir és fajta egymásra találása.
A dűlő 20 hektáros, amelyből 2 hektár az olaszrizling.
Kitettség/tájolás: fennsík, É-D-i sorirány. A sorok alatt a Duna, felette a Fekete-hegy.
Művelésmód: szálvesszősre való átállás, csapos metszés helyett.
2 m 10 centi sortávolság, 1 m 40 centi tőtávolság, 3400 tőke/ha
Talaj: tápanyagdúsabb talaj – nagyobb hozamok mellett is képes kiváló alapanyagot adni
Sokkal inkább szükség van tudatos korlátozásra, mint pl. a Páskomon.

Dűlő

Sós-hegy

Sós-hegy

Elhelyezkedés:

A Melegeshegytől déli irányban, Dunaszentmiklós felett, Dél-Délnyugati fekvésben.

Talaj:

Löszös alapon rendzinás barna erdőtalaj.

Szőlőültetvény:

1998-ban telepített, 4800 tőke/hektár.

Művelésmód:

Középmagas kordonművelés.

Recept

Salátákhoz, krémleveshez, sajtos makarónihoz, zöldségköretekhez, rizottóhoz, tojásos ételekhez biztos jó partner.