Kamocsay Ákos Prémium Cserszegi Fűszeres 2017

fehér - száraz

Prestige Reserve Vinum bonum

Rendkívül érdekes, igazi hungarikum az Irsai Olivér és a Tramini szőlőfajta keresztezéséből, mely magában hordozza mindkét fajta különlegességét. Pikáns illata, egres gyümölcszamata az Irsai könnyedségére emlékeztet. Fűszerességében, narancshéj és licsi illatában a Tramini jelenik meg. Grillezett fehérhúsokhoz, valamint hideg pástétomokhoz ajánljuk.

Elnyert díjak:
Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres 2015

  • Women’s Wine & Spirits Awards, ezüstérem
bruttó: 1690 Ft.
Vásárolja meg ezt a bort egyedi címkével! Tovább az űrlaphoz »

Részletek

A fajta:

A Cserszegi is újkeletű hibrid, Bakonyi Károly keresztezte az Irsait a piros traminivel, illatost az illatossal még 1960-ban. Az új fajta az egyik legsikeresebb magyar keresztezés lett, igazi hungarikum. Ma már több, mint 3 ezer hektáron terem, a szomszédos országokban is fellelhető és a tengerentúlon is foglalkoznak vele, lásd a keretest. Bő termő, korán érő fajta, a fürt borostyánszínű, kis szemei lédúsak, és ami a lényeg és a jó bor támasza-talpköve, jó a sava, a must savtartalma 8-10 g/l és nem lágyul le.

Borkészítés:

Világos zöldessárga, virágos-gyümöcsös illatú (egres, citrus, szőlő), a kerek, telt, finom savú kortyban és a lecsengésben nagyon kellemes, intenzív virágosság-szőlősség, szépen csendülő, egyenes vonalú, nem bonyolult bor.

Hogyan, mihez:

Egyszerűbb fogásokhoz is jó lehet (szendvics egy pikniken, friss sajt), vagy hideg előételként sonka mellé feladott madársalátás-ruccolás-parmezános salátához, hideg pástétomokhoz, de biztos nem hibázunk, ha grillezett fehérhúsokhoz, szárnyas sülthöz, szárnyasraguhoz vagy indiai ételekhez mellékeljük, és ideális vegeteriánus-bor is.