A hónap bora: egy 24 éves bombaformában lévő aszú - WineArtCulture cikke

/ 2024. 06. 03.

A festői szépségű Neszmélyi borvidéken található és közel 400 hektáron gazdálkodó, a 2014-ben az Év Pincészete díjjal kitüntetett Hilltop Borbirtok 2000-es évjáratú 5 puttonyos aszúja egy bombaformában lévő izgalmas és összetett bor. Nem véletlenül lett most a hónap bora a WineArtCulture oldalon.

Kamocsay Ákos gondolatai a Hilltop Borbirtok aszúról

„Tokaji aszút sosem lehetett készíteni a tokaji borvidéken kívül, de volt egy hosszú időszak, amikor a kész aszút, származási igazolással ki lehetett hozni, majd palackozni a borvidékről. Amikor mi elkezdtünk a rendszerváltás körüli időben az angol piacra dolgozni, viszonylag rövid időn belül eljutottunk egy olyan szintre, hogy több vevőnknek szinte teljes borszortimentet szállítottunk. Ezeknél a vevőknél felvetődött, hogy tokaji aszút is szívesen betennének a borválasztékukba, de azért az évi néhány száz palackért nem szívesen utaznák körbe a Tokaji borvidéket. Így jutottunk arra az elhatározásra, hogy ezt mi megtesszük helyettük. Mégpedig úgy, hogy kollégáimmal sok kis pincét, esetenként magántermelőt felkerestünk és kiválasztottunk olyan kis tétel aszúkat, amelyek házasításából egy nekünk is vállalható, azaz Hilltop minőségű bort, jelen esetben aszút tudtunk készíteni. Ezeket pedig elhoztuk Neszmélyre, házasítottuk, stabilra kezeltük, lepalackoztuk és ebből elégítettük ki vevőink tokaji aszú igényét. Megjegyzem, néha nagyobb munka volt számunkra, mint maga a bor elkészítése. A szabályozás megváltozása miatt a 2001- es évjárat volt az utolsó ilyen módon készített és forgalmazott aszúnk.” – ezt már kérésemre Kamocsay Ákos írta le számomra.

Hilltop Borbirtok 5 puttonyos aszú 2000

Ami a 2000-es 5 puttonyos aszút illeti ez egy országos viszonylatban is megosztó évjáratból származik. Tokaj-Hegyalján egyértelműen kihívásokkal teli, esős és nyártól főként feketerothadás által erősen fertőzött év volt. A virágzás is megkésett, a fürtök pedig lassabban értek a megszokottnál. A magas páratartalom miatt a szüret ideje alatt igen komolyan kellett venni a válogatást. Szamorodni, de leginkább aszú szempontjából nagyon nehéz volt az évjárat. S bár az elején jónak ígérkezett a 2000-es év, az őszi időszakban bekövetkezett sok eső miatt szinte búcsút kellett venni a szép aszúktól. Akinek mégis sikerült, az szép aszú borokat tudott készíteni. Legalábbis erre lehet következtetni, ha megkóstoljuk a Hilltop 5 puttonyosát. Bár érződik, hogy nem egy friss aszúról van, mégis annyira eleven, vibráló és feszes, hogy bő 10-15 évet nyugodtan letagadhatna a korából. Komplex, összetett, krémes és még mindig komoly érlelhetőséggel bíró aszú, szép rétegekkel, és tele vibráló energiával. Savai a mai napig élénkek, illatában még mindig sok gyümölcs fedezhető fel. Sokrétű és izgalmas aszú, ami bár boltokban már nem kapható, de a Hilltop muzeális tételei között talán még megvásárolható.

Olvasd el a teljes bejegyzést a WineArtCulturoldalán: https://wineartculture.hu/a-honap-bora-egy-24-eves...