Kamocsay Ákos: Nem elég csak jó bort készíteni!

/ 2023. 12. 20.

A WineArtCulture alapítója, Németi Sándor interjút készített főborászunkkal

„Volt egy pillanat, amikor Magyarország borforradalmat tudott volna csinálni, de sajnos elpuskáztuk ezt a komoly lehetőséget.” – mondta legújabb interjúmban Kamocsay Ákos (az Év Borásza 1997-ben Angliában, az Év Bortermelője 1999-ben Magyarországon). A Hilltop Borbirtok társtulajdonosát és borászát a birtok lélegzetelállító dunai panorámával rendelkező melegeshegyi bázisán kerestem fel.

Mára egyre divatosabbá váltak a friss, gyümölcsös és könnyed borok, viszont ti a Hilltopnál sok szempontból megelőztétek a kort, hiszen már az alapításnál ilyen jellegű borokat készítettetek.

Nem véletlenül, hiszen olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy a boros Állami gazdaságok vezetése, fontosnak tartotta, hogy az ott dolgozó borászok rálássanak a világra. Ennek megfelelően szakmai utakat szerveztek, és a többi borásszal szinte bejártuk a fél világot. Minden útról gazdag tapasztalatokkal tértünk vissza, hiszen a legjobbaktól tanulhattunk. Aki pedig kicsit nyitott szemmel járt, megtapasztalhatta, hogy mi a divat és milyen borokra kíváncsi az a fogyasztó, akinek fontos a minőség és hajlandó is megfizetni. Így tettem én is. Ezért tudtam, hogy a gyümölcsillatú, friss és üde borok készítése a divat a világ azon részén, és mi kell hozzá. Nem véletlenül lettem 1997-ben az Év Borásza Angliában, hiszen a mi boraink és Magyarország is rendkívül érdekes volt a külföld számára. És rácsodálkoztak, hogy jé... hát itt is!!!

Olvasd el az egész interjút ide kattintva a WineArtCulture oldalán