Recept - Egy örök klasszikus: nizzai saláta

/ 2024. 02. 06.

A világszerte ismert és nagy népszerűségnek örvendő, könnyen elkészíthető nizzai saláta egy könnyed, mégis tartalmas és tápláló fogás, ami akár ebédre vagy vacsorára is ideális választás.

Persze, ahány ház, annyi recept, egy valami viszont biztos: a legtöbb receptben a hal, az olajbogyó és a paradicsom kötelező eleme a salátának. Készítsétek el a világszerte ismert, nizzai ikonikus ételt és varázsoljatok egy kis francia hangulatot az otthonotokba.

A nizzai saláta rövid története

A nizzai saláta, közismert nevén salade niçoise gyökerei a város nyüzsgő tengeri kikötőjének történetébe nyúlnak vissza, ahol a halászok zseniálisan kombinálták az összetevőket annak érdekében, hogy olyan ételt alkossanak, amely a mediterrán konyha esszenciáját a legjobban visszaadja. A saláta első ismert változatát állítólag a 19. században hozták létre, ami paradicsom, szardella és olívaolaj kombinációja volt. Az idő múlásával a Nizzában felszolgált salátához más friss összetevőket is adtak. Henri Heyraud 1903-as receptje például paradicsomot, szardellát, articsókát, olívaolajat, pirospaprikát és fekete olajbogyót tartalmazott, tonhalat és salátát viszont nem. A saláta összetevőiről és változatairól egyébként már régóta folyik a vita. A nizzai saláta az 1920-as évek óta világszerte ismert, azóta pedig számos híres szakácskönyvben szerepel. Természetesen különféle változatokban.

Borajánlat

Kamocsay Ákos Prémium Rosé 2022

A nizzai saláta fehér vagy könnyedebb vörösbort is meghálál, mégis a legjobb választás hozzá egy finom rozé. Ha Nizzában, a tengerpart közelében lévő valamelyik étteremben kérnénk egy ilyen fogást, akkor egy provence-i rozét kortyoljunk mellé, és élvezzük a mediterrán életérzés minden apró rezdülését. Most a fogás mellé én Kamocsay Ákos izgalmas, gyümölcsös, prémium élményt nyújtó, tartalmas és finom savakkal rendelkező rozéját ajánlom, mely pinot noir fajtából készült. Természetesen reduktív technológiával. Lendületes és üde bor, mely önmagában és ételek mellé is nagyon jó választás. Legyen kint bármilyen hideg, mind a saláta, mind pedig a rozé igazi nyári érzést varázsol.


Olvasd el a receptet és az elkészítés módját a Wineartculture weboldalán

Recept - Egy örök klasszikus: nizzai saláta