Recept - Répatorta mascarpone krémmel

/ 2024. 01. 17.

A közkedvelt, könnyen elkészíthető répatorta nemcsak a húsvéti ünnep egyik elmaradhatatlan szereplője, hiszen bármelyik alkalommal nagy örömet tud okozni a családban.

Az alaprecept számtalan módon variálható, én most a családban jól bevált változatát mutatom, ami csupán annyiban változik, hogy a tésztához és a mascarpone krémhez is használtam egy kis bort. Természetesen ez kihagyható, de ha egy villantós répatortát szeretnétek összedobni, akkor ez kifejezetten különlegessé tudja varázsolni.

Egy kis rövid répatorta történelem

Bár a répatorta legkorábbi ismert receptje egy 1827-ben Nagy-Britanniában kiadott francia szakácskönyvben jelent meg először, sok történész úgy véli, hogy a sütemény a középkorból származik, amikor cukor és más édesítőszerek alig voltak, így a sárgarépát használták helyettesítőként. Egyesek szerint állítólag az ókori egyiptomiakhoz köthető, akik mézzel édesített kenyeret sütöttek. Egy biztos: a pontos eredetét a mai napig homály fedi.

Borajánlat:
Hilltop 5 puttonyos aszú 2000

A feketeöves borrajongókat és a szakmát leszámítva talán kevesebben tudják, hogy a Neszmélyi borvidéken található Hilltop Borbirtok régen, felvásárolt szőlőből tokaji borokat is készített. Pontosabban Kamocsay Ákos kezei alatt, akinek nevéhez számtalan hazai és nemzetközi sikerek fűződnek. A tokaji vonalon maradva csak néhányat említve: a 2004-es VinAgora nemzetközi borversenyen ezüstérmet szereztek az 1997-es 5 puttonyos aszúval, és szintén ebben az évben a III. Országos Hárslevelű Borversenyen a 2002-es tokaji hárslevelűjük aranyérmes lett, illetve a legjobb borkülönlegesség díját is elhozta. Ami a 2000-es évet illeti, a Tokaji borvidéken egy nagyon meleg és száraz évjárat volt. Ennek ellenére kiváló minőségű, komplex, összetett, krémes és szép érlelhetőséggel bíró aszúk készültek. Mint jelen esetben a Kamocsay Ákos által készített 2000-es 5 puttonyos aszú. A közepestől intenzívebb aromájú bor a kora ellenére még mindig élő és eleven, fáradságnak semmi jelét nem mutatja. Rétegezett, lendületes, sokrétű és izgalmas aszú, tele vibráló energiával. Illatában sok gyümölcs, aszalt és dzsemes formában, birskompót, karamell, kandírozott citrusok és déli gyümölcsök, aszalt füge, datolya, mazsola, szentjánoskenyér, illetve egy kevés dohány is. Kóstolva életteli savak, melyek dinamizmust biztosítanak az egész szájat kitöltő kortynak. Szép bor, komoly és felejthetetlen élményt nyújt a mai napig.

Olvasd el az elkészítést és a hozzávalókat: https://wineartculture.hu/repatorta-mascarpone-kre...