#Neszmély, az összetartozás bora

/ 2023. 04. 03.

A Neszmélyi borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként, a mai fogyasztói világtrendeket követve, megszületett a borvidék régiós bormárkájának új évjárata, a 2022-es #Neszmély.

Az előremutató, konstruktív borászatok összefogásaként létrejött közösségi bor hűen visszatükrözi a több mint kétezer éves múlttal rendelkező borvidék változatosságát, könnyedségét, lendületességét és mélységét. Mindezt úgy, hogy egyben magán viseli a készítő borászok filozófiáját is.

Azzal a nem titkolt céllal jött létre hat pincészet összefogásával 2021-ben a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesület, hogy a hagyományok tiszteletben tartásával és a jelenlegi tudásuk figyelembevételével friss lendületet adjon a neszmélyi szőlő-és borkultúra fejlődésének, valamint hogy népszerűsítse a borvidéket és ennek értékeit. Az egyesületben lévő bortermelők közössége egyben irányt szeretne mutatni mind a neszmélyi bort kedvelőknek, kereskedőknek, mind pedig a bortermelők számára az igen változatos neszmélyi borkínálatban. Ennek érdekében a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet alkotó 6 neszmélyi borászat (Bősze Pincészet – Ászár, Kisbaka Családi Borbirtok – Baj, Kősziklás Borászat – Dunaszentmiklós, Petőcz Pincészet – Ászár, Szivek Pince – Kesztölc, valamint a borvidék legnagyobb szereplője, a Hilltop Neszmély Borászat – Neszmély) szabályrendszert dolgozott ki a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. Ennek eredményeként a már jól ismert hazai közösségi borokhoz hasonlóan megszületett a #Neszmély, amelyhez a tavalyi öt után, a Kisbaka Családi Borbirtok révén immár egy újabb pincészet is csatlakozott a nagyszerű kezdeményezéshez.


Olvasd el a teljes cikket a WineArtCulture oldalán