Új szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése antioxidáns és flavonoid hatóanyagok szuperkritikus extrakción alapuló előállítására
/ 2025. 11. 25.
Projekt szerződés száma: 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-0037
Projekt alapadatai:
Kedvezményezett/Konzorciumvezető neve:
- HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Konzorciumi tagok:
- Debreceni Egyetem
Fókuszterület:
- Egyéb támogatható tevékenységek
Projekt szerződés száma:
- 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-0037
Projekt címe:
- Új szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése antioxidáns és flavonoid hatóanyagok szuperkritikus extrakción alapuló előállítására
Szerződött támogatás összege:
- 608 574 000 forint
Támogatás mértéke:
- 0,69%
Projekt megvalósítás kezdete:
- 2024.06.01.
A projekt megvalósítás vége:
- 2024.05.31.
Projekt bemutatása:
Az elmúlt években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészséges szőlőtermékek és az egészségtudatos életmódot támogató étrendkiegészítők. Míg hazánkban a szőlőmag őrlemény, valamint a hidegen sajtolt szőlőolaj készítésének van gyakorlata, addig Nyugat-Európában a különböző jótékony hatóanyagokkal dúsított termékek előállítása is több éves múltra tekint vissza. Az antioxidánsok és flavonoidok olyan kulcsfontosságú bioaktív vegyületek, melyek megtalálhatóak a szőlő héjában és magjában is. Ezek számos pozitív élettani hatással rendelkeznek, mint például a szív- és érrendszer egészséges működésének támogatása, immunrendszer erősítése és rákmegelőzés. Mindezek ellenére jelenleg a gyümölcslevek, borok és egyéb élelmiszerek előállítása során az értékes hatóanyagoknak a jelentős része elvész.
A flavonoid csoportok koncentrációjának növelését segítheti a feldolgozást megelőző szelektív extrakció, majd az extraktum termékekbe való célzott visszajuttatása. A hagyományos extrakciós módszerek azonban nem nyújtanak megfelelő hatékonyságot és szelektivitást. Az ilyen eljárásokkal általában a célzott hatóanyagoknak csak egy része kerül kinyerésre, valamint mellette más, nem kívánatos hatóanyagok is belekerülnek az extraktumba.
A jelenlegi kihívások és korlátok miatt, egyre növekvő igény van olyan fejlett extrakciós eljárásokon alapuló technológiák iránt, amelyek lehetővé teszik az antioxidánsok és flavonoidok hatékony, szelektív és tiszta kinyerését a szőlőhéjból és magból. K+F projektünk keretében kifejlesztendő új technológia, ígéretes megoldást kínálhat erre a problémára.
K+F projektünk célja, hogy kifejlesszünk egy olyan borászati melléktermékeket hasznosító, szuperkritikus folyadék extrakciót felhasználó módszert, amely képes nagy hatékonysággal és kellő szelektivitással kivonni a szőlő héjból és magból a quercetin, myricetin, katekin és resveratrol vegyületek adott összetételű kombinációját.
A kifejlesztendő technológia segítségével előálló újrahasznosítási rendszer részét képezi (1) a szőlőfeldolgozás során előálló szőlőhéj, szőlőmag és kocsány újszerű szelektálása, előkészítése, (2) ezeknek a továbbfeldolgozása, (3) új szuperkritikus extrakciós receptúra alkalmazása és az extrakció elvégzése, (4) az extraktumok továbbértékesítése hatóanyagként, valamint (5) az extraktumok visszaadagolása növelt hatóanyagtartalmú gyógyszeralapanyagok és élelmiszerek előállítására.
K+F projektünk újdonságtartalmát a quercetin, myricetin, katekin és resveratrol hatóanyagok előállítását támogató új extrakciós receptúra adja, mely többek között Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, és Irsai Olivér szőlőfajták részeiből nyeri ki ezen vegyületeket, szuperkritikus folyadék extrakció segítségével.
K+F projektünkben megszerzendő új tudás magába fogja foglalni, hogy a feldolgozásra kerülő borászati melléktermékekben milyen mennyiségben találhatók meg az egyes hatóanyagok, ezek kinyeréséhez milyen receptúrára van szükség, valamint milyen paraméterek mellett hatékony az eljárás.
A K+F projektünk alkotó tevékenysége során az új receptúra összeállításához szükséges kísérleteket fogjuk elvégezni, melyek segítségével az extrakciós eljárás paraméterei meghatározhatóak lesznek.
K+F projektünk eredményét egyrészt az új szőlőmag és héjfeldolgozó technológia fogja adni, valamint a quercetin, myricetin, katekin és resveratrol vegyületek együttes kivonásával és visszadúsításával előálló új Hilltop Neszmély termékek, a MEW – Myricetin Enhanced Wine borok, MEB – Myricetin Enhanced Beverage italtermékek termelési technológiája, amelyek magasabb myricetin tartalommal rendelkeznek, és ezáltal hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének támogatásához, valamint más egészségügyi előnyökhöz.
K+F projektünkben dúsított MEW és MEB borokat és szőlőleveket jelenlegi értékesítési csatornákon értékesítjük hazai és nemzetközi téren. A receptúrát, extraktumokat elsősorban külföldön, táplálékkiegészítőket gyártó cégeknek.