6 izgalmas bor húsvétra

/ 2024. 03. 27.

A tavasz érkezésével a húsvét is kopogtat az ajtónkban, kint pedig virágba borulnak a fák és téli álmából ébredve a természet is új erőre kap.

A húsvéti ünnep elengedhetetlen kelléke nemcsak a sonka és a tojás, hanem a fogások mellé kínált bor is, amely a keresztény kultúrában Krisztus vérét jelképezi. Íme néhány izgalmas bor a húsvéti ünnepre.

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021

Kamocsay Ákos (Év Borásza Angliában és Év Bortermelője Magyarországon) mindig biztos kézzel nyúl az olaszrizling fajtához is. A 2021-es évjárat alapanyaga a Soós-hegyen termett, mely viszonylag közel van a Dunához és minden évben a Kamocsay Prémium olaszrizling alapanyagát adja. A szőlő feldolgozása reduktív eljárással történt, az erjedés 14-16 fokon játszódott le. Erjedés után az alapanyagot a finom seprőn viszonylag hosszabb ideig hagyták, de nem kevergették. Az érlelés tartályban történt és egy éves korában került a palackba. Palackozás után még bőven érlelődhet és így alakul ki a gyümölcsösség mellett az az érett harmónia, mely nagy értéke ennek a bornak. Nem véletlen, hogy a 2023-as Országos Borversenyen, amelyre 22 borvidékről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett, a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021 a Kárpát-medencei fajtából készülő legjobb nagy száraz fehérbor különdíját hozta el. Tartalmas és szép egyensúlyban lévő bor, mely illat- és ízjegyeiben is nemcsak Kamocsay Ákos lenyomatát hozza, hanem a borvidékre jellemző karaktert is. Előételekhez, salátákhoz, könnyű fogásokhoz, grillezett szárnyasokhoz, akárcsak sajtokhoz, tészta ételekhez és roston sült halakhoz is remekül passzol.


Nézd meg a többi 5 bort is a Wineartculture weboldalán